Zamaniniz-Vardir

Hedefiniz Varsa Zamanınız Vardır

Günlük yaşantıda en çok duyduğumuz sözlerden birisi “çok yoğunum”, “Hiç zamanım yok.” ya da “geç saatlere kadar çalışıyorum.” Peki bu kadar yoğunluktan sonra, telefonlara dahi cevap veremezken, ortaya ürün olarak ne koydunuz? ya da birikim ne yaptınız? Yani elleriniz nasırlı ve halen marka olamadınız mı?

Eğer amaç ve hedeflerinizi doğru koyarsanız, o amaç ve hedeflere ulaşmak için ulaşacağınız doğru yolu da belirlerseniz, muhakkak kendinize zaman yaratırsınız. İnsanoğlunun zamanı somutlaştırmak için icat ettiği saat ve günü böldüğü 24 saatlik dilik herkes için eğit. Kimsenin 25. saati yok. Ama, başlıkta yazdığım gibi, eğer hedefiniz varsa, boş zaman dediğimiz, boşuna geçirilen zamandan hedefinizi gerçekleştirmek için gereken zamana aktarım yapabilirsiniz.

Mali konularda, bütçe yaparken ya da yıl sonu bütçesinde mizanlarda “Fasıl aktarımı” denilen bir kavram vardır ya. Tıpkı onun gibi, hedefler doğrultusunda zamanı kullanabilmenin yolu, fasıl aktarımı yapmaktır. Hani, vakit nakittir deriz. Aslında, günümüzde, vakit nakite büyük eşit demek daha doğru. Fasıl aktarımını yaparken, aktardığınız mali kısım, kullanmadığınız kısımdan aktarılır. Zaman aktarımı da, tıpkı fasıl aktarımı gibi düşünülebilir. Örneğin, her gün uykunuzdan yarım saatinizi, hedef için çalışmaya aktarsanız, yılda bir hafta ekstra çalışma saati kazanabilirsiniz. Bir diğer örnek olarak, sosyal medya da ya da hedefiniz dışında, internette harcadığınız dakikalardan bu tarafa aktarım yapabilirsiniz.

Bir dağcının, zorlu bir dağa tırmanış yaptığını düşünelim. Tırmanışın da, belirli bir sürede tamamlanacak olması gerektiğini düşünelim. Eğer, tek hedefinize kitlenmişseniz, uyku, dinlenme vs. zamanınızı ayarlayıp, zirveyi görmek için elinizden geldiği kadar optimum hız da bir tırmanış yaparsınız. Bahanelerin arkasına sığınırsanız, beklemeye geçip, soğuktan donma riskiyle de karşı karşıya kalırsınız ya da rakipleriniz sizden önce zirveye bayrağı diker.

Hedef belirli ise, bahanelerin arkasına saklanmak da olmaz. Mesela, motivasyon bekler misiniz? Kahvenizi içtikten sonra yola koyulursunuz. Başlamak için motivasyon zaten sizin hedefinizin kendisidir ve içsel bir motivasyondur. Çoğu zaman içsel motivasyon dışsal motivasyona galip gelir.

Unutmayın, rakipler varsa, tırmanışta yalnızsınızdır.

Paylaşın:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir