Akademik Projeniz Desteklendikten sonra neler yapılması gerekiyor?
Öncelikle hayırlı olsun. Akademik projeniz desteklendi. Hangi fon kuruluşundan destek alırsanız alın, bazı genel ve ortak uygulamalar ve fon aldığınız programın spesifik (programa özgü) uygulamaları bulunmaktadır. Proje desteklendikten hemen sonra, yapılması gerekenlerle ilgili önerilerimi sıralıyorum:
- Proje ekibinizle hızlı bir toplantı yapın. Toplantıları periyodik hale getirin. Mesela hafta bir gün.
- Proje yürütücüsü olarak, ekibin görev tanımını birlikte belirleyin.
- Toplantıda ilk olarak, görüşme konusu: Sözleşmenizi imzalamadan evvel, bütçenizi netleştirin. Sizin talep ettiğiniz bütçe ile, kesinti yapılan kalemler, projenizi başarıya ulaştırmak için, engel oluyor mu? Hayır ise, yola devam. Evet ise, gerekçeli olarak, itiraz edebilirsiniz.
- Bütçenizde bursiyer desteği ile ilgili kalemlere bakarak, bursiyerlerinizi projeye atayabilirsiniz. Onlara da iş tanımını yapmalısınız.
- Proje bütçesinin aktarımı zaman alabilir. Proje öncesinde, görüşme yaptığınız firmalarla, proformalarınızı güncelleyin. Alımları, proforma aldığınız firmalardan yapmak zorunda değilsiniz. En kaliteli ürünü, en uygun fiyata veren firmayı tercih edin.
- Kurların değişmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak, malzeme ve cihaz siparişlerinizi hızlandırın. Özellikle de sarf malzeme temini çok önemli.
- Literatürü muhakkak güncelleyin. Sizin projeyi gönderdiğiniz tarihten bu yana, konu ile ilgili neler çalışılmış. İlerleme var mı? Çünkü, proje değerlendirmeniz yaklaşık 4 ay kadar sürmüştür.
- Konu ile ilgili, yeni makale, patent ya da bildiriler yayınlanmış mı?
- Mevcut çalışmalarınızı hızlıca gözden geçirin.
- Laboratuarınızda yeni projeniz için alan açın. Laboratuarda gerekli, iş sağlığı ve güvenliği konularını gözden geçirin.
- Bilgisayar siparişlerinizi yapabilirsiniz.
- Proje için gerekli, mevcut altyapıdaki cihazları toparlayın, merkezi laboratuar ya da hizmet alımı yapacağınız kişi ya da kurumlarla (sanayi sitesi, kamu ya da özel kurumlar vb…) hızlıca irtibata geçerek yazılı teyit alın ve gerekirse, tahmini süre için randevu alın.
- Sözleşme onaylandı, bütçe aktarıldı, ekip oluşturuldu ise, artık projeye başlayabilirsiniz.
- Projelerde tecrübeli danışman ya da mentörle çalışmak, projenin ilgili uzmanı ile sürekli irtibat halinde olmak, projenizin yürütülmesinde olası hataları minimum seviyeye düşürecektir.
Tekrar hayırlı olsun…