Patenet

Fikirden Faturaya Yolculuk

Gözlem, araştırma ve talepler doğrultusunda, bir ihtiyacı karşılamak maksadıyla, aklınıza bir fikir gelebilir. Fikri keşfetmek, bir araştırma için özellikle arayıp fikir bulmak hiç de kolay değildir. İnsan, meraklı olmalı, nasıl oldu? Neden? Ne yapabilirim gibi soruları kendine sorarak bir fikre ulaşabilir.

Fikrin mevcudiyetinin tespiti ise literatür araştırmasından geçer. Literatür araştırması ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için linkteki video sizlere yardımcı olacaktır.

Fikri bulduk. Fikri hiç bir şey yapmadan çelik kasada mı saklayacağız? Bu iş olmaz deyip unutacak mıyız? Belirli bir bedel karşılığı başkalarının yapması için telif olarak pazarlayacak mıyız? Karar fikre sahip olanın. Ama dikkat edin, fikriniz paylaşıldı diye başkaları aldı diye de ileri de üzülmeyin.

Patentleyin. Fikrin teorisini çalışıp, pratiğe nasıl dökeceğiz? İşte bu aşamanın adı da Ar-Ge. Yolun sonu Fatura kesmeye yani ürünün satışını yaparak ticari gelir elde etmeye çıkıyor. Buna Ar-Ge nin başarısı diyoruz. Deneme-yanılma ve sabır üçgeni. Dolayısıyla, fikir bulma ile başlayıp fatura kesme ile sonuçlanan yolculuğun tümünü de inovasyon olarak adlandırıyoruz.

Bir dağcı olduğunuzu düşünün. Hedefiniz de 3000-4000 rakımlı bir dik bir dağa tırmanmak olsun. Bu yolculuğa ya da tırmanışa başlarken kendinizi donatırsınız. Bir dağcı, eldivensiz, bot giymeden, gözlüksüz dağa tırmanılmayacağını bilir. Hem fiziksel olarak gerekli kıyafetleri alarak, hem dağın her türlü durumu ile ilgili bilgileri toplayarak, birikim oluşturur, uygun zamanı belirler ve yola çıkarsınız. Uygun zaman derken, başarınızın en büyük parametresinin uygun zamanda başlamak olduğunu unutmayın.

İnovasyon da bir çeşit dağcılıktır. Meşakketlidir. Düşüp ölmek, kaybolmak, sakat kalmak, kaybetmek ya da bayrağı zirveye dikebilmek.

Paylaşın:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir