Mandolin

Mandolin

Mandolin, kolay öğrenilebilen ve daha çok müzikle ilk tanışanların kullandığı bir müzik aleti. Dört tane çift teli var ve aslında karma bir müzik aleti. Karma derken, gitar ve ut gibi aletlerin sesini  çağrıştırabilirken, görüntü olarak daha çok “ut” a benzerken, ses düzeni kemandaki gibidir. Mandolin nereden çıktı? diyebilirsiniz. Anlatayım.

Mandolin, genelde bir başlangıç müzik aleti olarak kullanılmakta, dedik ya, akabinde, yeteneklerini keşfedebilenler, farklı müzik aletleri ile isterlerse ilerlemektedirler.

1980′ li yılların ortalarına doğru, Elazığ Musiki Konservatuarında, Rahmetli Lebip Akdeniz hocadan bir süre mandolin dersi aldım, fakat ilerletemedim. Ama, müzik adına çok şey öğrendim. Sonraları bazı denemelerim olsa da başarılı olamadım.

Hatta, bir gün, mandolin çalışırken, “kaldır onu, test çöz” diyenler de oldu. O günden bu yana, çok da haz almadım test çözme işinden.

Mandolin bana hep yarım kalan işleri hatırlattı. Mandolin kursunda, hemen herkese sorulan soru, “Mandolin çalmayı öğrendikten sonra, hangi müzik aletini çalacaksın?”. Benim kurs aldığım dönemlerde, sanki mandolin derslerinde verilen metot kitabındaki tüm şarkıları çalmayı başardıktan sonra, bir başka müzik aletine geçilebilir, gibi bir izlenim vardı. Mandolin metodunu tamamlayamayınca, içimde kendime bir güvensizlik oldu.

Çevremden araştırdığım kadarıyla, mandolin metodunu çalarak bitirenlerin sayısı çok az sayıda idi. Bir çok kişi için de mandolin, yarım kalan işlerden sadece bir tanesiydi.

Müzik, zamanı sever. Zaman ayırmanız lazım. Yetenek ve pratiği birleştirmeniz lazım. Sadece 4-5 dakikalık şarkının, ne kadar zaman alarak, kayda geçtiğini düşündüğünüzde, o şarkının arkasında, çok ciddi bir emeğin olduğunu görüyoruz. Yine, iş gidip gelip 10000 saat kuralına dayanıyor. Yetenekler doğrultusunda harcanan 10000 saat sizi virtüöz yapar. Boyunuz 2m den uzun da olsa, yeteneğinizin olması be bir Michael Jordan ya da bir Kobe Bryant olmak için gerçekten çok çalışmanız lazım.

Paylaşın:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir