Mühendislik bir hesaplama ve tasarım mesleği. Matematiğe dayalı evrensel bir meslek. Temel dili, matematik, fizik, kimya ve teknik resim. Hayal gerektiriyor, pratik düşünme gerektiriyor, kesin çözüm gerektiriyor, ekonomi bilgisi gerektiriyor ve insan ilişkilerinin iyi olmasına ihtiyaç var. Zamanı, iyi kullanmayı şart koşan bir meslek. Bununla birlikte, Uluslararası bir meslek olduğu için, en azından bir yabancı dili, en azından okuma ve anlama düzeyinde bilmeyi gerektiriyor.
Yabancı dil öğrenmenin çok yolu var ancak, isteyen herkesin yabancı dile öğrenebileceğini düşünenlerdenim. Herkesin öğrenme metodu, çalışma saati ve sistemi, sistematiği, kavrama yeteneği farklıdır. Bu yüzden, yabancı dile şöyle öğrenilir, böyle öğrenilir diye bir kural ileri sürmek güç. Ama yine, nasıl ki yüzde, havuzda, denizde öğrenilir, yabancı dili öğrenmenin en kolay ve kesin yolu da, ortamında öğrenmektir. Dil, ne kadar erken yaşta öğrenilirse, o kadar iyidir. Bu konuda, Prof. Dr. İlber Ortaylı hoca, “Yabancı dil meselesini 25 yaşınıza gelmeden öğrenmeniz gerekir” diyor. “Gecikirseniz geçmiş olsun. Elbette sonra da öğrenebilirsiniz ama aynı rahatlıkla ve kavrayışla değil” diye ilave ediyor.
Bana göre de yabancı dil konusu, mühendislik eğitimi sırasında, yani, üniversite yaşamında çözülmelidir. Bu illa da yabancı dil ile eğitim görmelisiniz manasında değil, dil, kendi kendine öğrenilebilen bir konudur. Bu da zaman ayrılıp, üniversite yaşamında çözülmelidir.
Yazımızın girişinde, mühendisliğin evrensel bir meslek oluşundan bahsettik. Siz gidip yurtdışında çalışmasanız bile, gerek bir yabancı yatırım şirketi ya da yabancı ortaklık vesilesiyle, gerek şantiye ya da atölye ortamında, gerekse de iş toplantılarında dünyanın farklı yerlerinden farklı insanlarla bir araya gelme durumundadır mühendis. Bu açıdan, yabancı dile hakimiyet, hem sizin hem de karşı tarafın, işlerin kolay anlaşılır ve doğru yürütülür bir şekilde yapılması için son derece önemlidir.
Özellikle, Ar-Ge konusunun geliştiği yani Ar-Ge çalışmalarının ağırlık kazandığı günümüzde, Ar-Ge birimlerinde görev yapan mühendislerin özellikle, literatürü takip edebilme, patentlere ulaşabilme, bilimsel ve teknolojik işbirlikleri kurma anlamında, yabancı dil son derece önemlidir.
Gerek staj bulma, gerekse de iş bulma anlamında, yabancı dil bilgisi ve hakimiyeti, mühendisleri rakipleri arasında ön plana çıkaracaktır. Bir arkadaşım, telefonunu satıp, dil kursuna gitmişti. Sadece, dil öğrendiği için onlarca telefon alacak kadar para kazandı. Eğitime, yatırım yapmak gerekiyor demek ki. Unutmayız, her şey sizsiniz.
2 yanıt
Merhaba hocam kaleminize sağlık. Ben yabancı dili 22 yaşımda İngiltere’de 10 ayda öğrendim. İngilizler bu konuda uzman. Dil kursunda ilk listening yapılıyordu. Sonra konuşma ve okuma en son grammer ve yazma eğitimi veriyorlardı. Yani bebeklerde olduğu gibi. Bebek önce duyar sonra konuşur sonra olur ve yazar. Çok selamlar
Hocam yorumunuz için sağolun. Aslında,
bu durum dil öğreniminde izlenmesi gereken bir yol.